tiistai 23. syyskuuta 2014

Sadonkorjuu osa1: Punajuuret pihveiksi

Meillä on kasvimaa tuottanut satoa! Siellä on punajuurta, porkkanaa ja perunaa. Kurkkuja tuli muutama, ne on syöty. Kirsikkatomaatteja tuli ehkä 30, joista 10 on syöty ja loput kypsyy keittiössä. Salaattia on popsittu keskikesällä, mutta ei nyt enää tässä vaiheessa. Herneitä söin muutaman viikon ajan, muutamia palkoja päivittäin.

Mutta nuo juurekset! Meillä kun ei ole kellaria, niin nyt pitäisi sitten alkaa ihan urakalla popsiin niitä pois. Tuumasta toimeen, tein eilen koe-erän punajuuripihvejä.

Niitä varten punajuuret pitää ensin keittää, kuoria ja raastaa. Koska pihvit on suht suuritöisiä, oli ajatuksena tehdä niitä suurempi satsi ja pakastaa siten, että voi napata pakastimesta töihin evästä silloin kun ei ole edellisen päivän sapuskaa mukaan otettavaksi.

Tässä siis mun resepti:
1 pkt eli 400g jauhelihaa
saman verran tai vähän enemmän keitettyjä punajuuria raastettuna
kolme kananmunaa
pari ruokalusikallista chiasiemeniä
pari ruokalusikallista kuidukas -leseseosta
2 punasipulia (värillä ei ole väliä, kunhan on punaisia ;) )
jauhettua korianteria
suolaa
mustapippuria
tabascoa
Kaikki ainekset siis sekoitetaan takinaksi ja paistetaan pannulla. Tuosta satsista tuli about 16 tai 18 pihviä, kolme pannullista.

Lopuksi tarkistin reseptikirjasta että muistinko laittaa kaikkea, mitä punajuuripihveihin oikeasti pitäis laittaa. Ohje oli sen verran kaukana mun reseptistä, ettei siitä paljon apua ollut. Sen vain siitä tulkitsin, että ohjeen mukaan punajuuria ois uponnut taikinaan korkeintaan kourallinen. Eihän sellaisella ohjeella saa koko satoa "tuhottua" millään!

Tein sitten vielä toisenkin koe-erän, jotta jäis jotain sinne pakastimeenkin. Toiseen satsiin laitoin vähän vähemmän punajuuriraastetta, toisin sanoen kaikki mitä oli jäljellä ja lisäksi laitoin noin desin verran raejuustoa. Sopi hyvin!

En ole mikään ruokabloggari, enkä edes keskinkertaista parempi valokuvaaja, joten kuvat on mitä on - lähinnä ne on sitä varten, ettei teidän tarvitse aivan tyhjästä kuvitella tätä kaikkea.

Ja lopputulos - se oli H-E-R-K-U-L-L-I-S-T-A!

Keitetään ja raastetaan punajuuret

Sekoitetaan muut aineet joukkoon ja paistetaan pannulla

Ja mitä muuta punajuurista teen? No teen ainakin uunipunajuuria! Punajuuret pilkotaan uunivuokaan lohkoiksi (noin 3cm x 3cm), päälle pirskotellaan öljyä ja mausteita, esim. valmis ranskanperunamaustesuola on hyvää. Punajuuria pidetään uunissa 175 asteessa noin 15-20 min. Sekaan voi laittaa tietty myös muita juureksia, esim. perunaa, porkkanaa ja sipulia.

Myös hunajaiset punajuuret uunissa tehtynä on hyviä, niitä varten sekoitetaan vajaa puoli desiä öljyä  ja ruokalusikallinen hunajaa. Laitetaan myös suolaa. Seos kaadetaan punajuurilohkojen päälle ja kypsennetään uunissa niinkuin edellä.


j.k.  Sadonkorjuun ruokaohjeet jatkuu perunarieskoilla, joiden ohjeen löydät täältä, klik!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...